logo

Pasztety to jedne z najlepszych potraw jakie człowiek wymyślił

Mogą być wykwintne, na święta, dla Gości, ale mogą też być takie, które chętnie i dość często przygotowujemy dla siebie, ponieważ je lubimy, a nie trzeba się przy nich aż tak bardzo napracować. W sposobach odżywiania, które mają pomóc zrzucić bez pośpiechu małą nadwagę częściej chodzi o pasztety warzywne (tylko czy na pewno wolno jeszcze powiedzieć, że to pasztet? Niektórzy życzą sobie, żeby wtedy mówić „pasta warzywna”, ale Włosi tego nie zrozumieją, gdyż pomyślą, że chodzi o makaron z cieciorki). Mięsne są oczywiście dużo lepsze, ale zazwyczaj nie odchudzają (często jednym ze składników jest np. zmielony boczek). Jeszcze nie sprawdzałam definicji pojęcia 'pasztet', ale co przychodzi spontanicznie na myśl w tej materii? Nie tylko to, że pasztety są rodzajem możliwej do rozsmarowania na chlebie masy mięsno-warzywnej lub warzywnej, ale też to, iż zmieszanie i rozdrobnienie składników jest w nich tak duże, że możliwe jest przez to (po dodaniu także przypraw) uzyskanie smaku zupełnie nowego, którego te składniki osobno wcale nie mają. I w tej właśnie wytworzonej nowej smakowej jakości, a także w sposobie jej uzyskiwania, wydaje mi się, że tkwi sens pasztetów.

powrót do strony początkowej