logo

Zakochać się w serach byłoby bałwochwalstwem, ale z pewnością można je bardzo lubić

Kto lubi sery, cierpi nieludzko, jeśli musi je ograniczyć z powodu zbyt wysokiego cholesterolu. Jeśli nie da za wygraną, znajdzie w sklepach ser biały chudy, ale wiadomo, że to nie wystarczy smakoszom. Przydałby by się więc prawie każdy gatunek sera w wersji light lub nawet w wersji bez tłuszczu zwierzęcego. Można go przecież zastąpić oliwą z oliwek! Po sery trzeba sięgać codziennie ze względu na zawartość wapnia.

Robiłam przed laty próby wielokrotnego topienia masła. Interesowało mnie co zostanie na koniec. Wiecie, Państwo, co się okazało? Otóż, wielokrotnie przetopione i odszumowane masło traci nie tylko maślany zapach czy maślany kolor, ale staje się dosłownie zwierzęcym łojem, bez koloru i bez zapachu. Doprawdy, jak się to wie, chętnie się je oliwę z oliwek.

powrót do strony początkowej